albania – opiskeluohjeet albaniaksi

MAANTIETO


Planeetta Tellus on kotimme

Oma kotiplaneettamme on nimeltään Tellus. Asumme aurinkokunnassa, jonka keskustähtenä on oma tähtemme, Aurinko. Aurinkokuntamme koostuu tähdestä ja sitä kiertävistä planeetoista. Aurinkokunnassamme on lisäksi asteroideja ja kuita. Kuut ovat planeettojen kiertolaisia. Asteroidit ovat planeettoja pienempiä kivestä koostuvia taivaankappaleita. Suurin osa aurinkokuntamme asteroideista sijaitsee Marsin ja Jupiterin välissä. Alla olevassa kuvassa näkyy myös aurinkokunnassamme kiitävä pyrstötähti eli komeetta. Ne eivät kuitenkaan ole aurinkokuntamme pysyviä jäseniä. LUE OHJE

Kaasu- ja kiviplaneetat LUE OHJE

Kuvio auringosta ja sitä kiertävistä planeetoista

Planeetat ovat keskustähteä kiertäviä, usein pyöreitä taivaankappaleita. Lähimpänä Aurinkoa ovat kiviplaneetat Merkurius, Venus, Maa ja Mars. Kun Aurinkokuntamme noin 4,6 miljardia vuotta sitten syntyi pyörivästä kaasu- ja pölypilvestä, raskaimmat aineet jäivät lähemmäs Aurinkoa. Kaasuplaneetat ovat suuria jättiläisiä ja ne sijaitsevat kauempana Auringosta. Kaasuplaneettoja ovat Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus. LUE OHJE

Vain Maassa on elämää

Oma kotiplaneettamme on ainoa planeetta, jolla tiedämme varmasti olevan elämää. Maassa on nestemäistä vettä, sillä se sijaitsee juuri sopivalla etäisyydellä Auringosta. Kauempana vesi muuttuisi kiinteäksi jääksi ja lähempänä vesi muuttuisi kaasumaiseksi vesihöyryksi. Maalla on magneettikenttä, joka suojaa Auringosta tulevilta haitallisilta hiukkasilta. Maalla on myös ilmakehä, jossa on otsonikerros. Otsonikerros antaa suojaa Auringosta tulevalta UV-säteilyltä. Tarvitaan energiaa, nestemäistä vettä sekä soluja suojaavia vaarallisten hiukkasten ja säteilyjen esteitä mahdollistamaan elämä.

Tehtäviä

1. Piirrä aurinkokunta. Merkitse piirrokseen aurinkokuntaan kuuluvat osat.

2. Selitä käsitteet planeetta, kuu ja asteroidi.

3. Mitä tarvitaan mahdollistamaan elämä Maassa?

4. Selvitä, voisiko Marsissa olla elämää.

Ilmastodiagrammi   LUE OHJE

Diagrammi jossa sinisiä pylbäitä kuukausien kohdalla sekä punainen lämpötilakäyrä

Yllä näet Guinean ilmastodiagrammin. Guinea on valtio, joka sijaitsee Länsi-Afrikassa. Guineassa on sademetsää, savannia ja vuoristoa.

Ilmastodiagrammi kertoo alueen ilmastosta. Ilmastodiagrammiin on merkitty kuukausittaiset keskiarvot sademäärästä (siniset pylväät) sekä lämpötilasta (punainen viiva). Kuukausittaiset keskiarvot sademääristä ja lämpötiloista on laskettu 30 vuoden ajalta. Sademäärät on ilmoitettu millimetreinä ja lämpötilat celsiusasteina.

Ilmastodiagrammin mukaan Guinea sijaitsee lähellä päiväntasaajaa. Tämä nähdään diagrammissa katsomalla lämpötilakäyrää, joka on melko tasainen. Päiväntasaajan läheisyydessä ei ole erillisiä samanlaisia vuodenaikoja, niin kuin meillä on. Guineassa on kaksi vuodenaikaa, sadekausi ja kuivakausi. Diagrammista nähdään, että kuivakausi esiintyy joulu-maaliskuussa, jolloin alueella sataa hyvin vähän tai ei ollenkaan. Sadekausi ulottuu huhtikuusta marraskuuhun ja eniten sataa heinä-lokakuussa. Lämpötilat ovat alhaisemmat sadekauden aikana, koska aurinko paistaa silloin vähemmän pilvisyyden vuoksi.

Alueilla, joissa esiintyy sadekausi ja kuivakausi, on savannia. Savanni on kasvillisuusalue, jolla kasvaa vähän puita ja paljon erilaisia heiniä, jotka muodostavat laajoja ruohikkoalueita.



albania ⎪ arabia ⎪englantikurdipersiasuomi ⎪venäjä