somali – opiskeluohjeet somaliksi

HISTORIA


Teollinen vallankumous muuttaa maailmaa LUE OHJE

Teollinen vallankumous alkoi Englannista 1700-luvun lopulla. Teollistuminen muutti ihmisten elämää sen jokaisella osa-alueella. Koneet korvasivat käsityön ja ohjasivat ihmiset töihin tehtaisiin. Tehtaiden ympärille rakentuneet teollisuuskaupungit vetivät puoleensa uusia asukkaita ja maaseudun rauhallinen elämäntyyli vaihtui kaupunkien vilskeeseen. Teollistuminen johti tuottavuuden kasvuun. Moni käsityöläinen menetti työnsä, kun koneet tekivät saman työn tehokkaammin ja halvemmilla kustannuksilla. Teollistuminen johti myös ympäristön saastumiseen, kun tehtaiden savupiiput tupruttivat savua ja nokea kaupunkilaisten päälle. LUE OHJE

Kuva, joka sisältää kohteen piha-, puu, talo, luonnos

Kuvaus luotu automaattisesti
Kuva 1: Lancashiren kaupunki 1800-luvulla

Käsityön tilalle tulevat koneet

1700-luvun loppua kohden Euroopassa alkoi kehityskulku, joka tuli muuttamaan koko maailmaa. Ison-Britannian siirtomaat eri puolilla maailmaa olivat rikastuttaneet englantilaisia kauppiaita. Siirtomaista saatiin halvalla raaka-aineita kuten puuvillaa, joka on englantilaisen tekstiilialan keskeisin raaka-aine. Tekstiilituotanto olikin ensimmäinen teollistunut tuotannon ala, sillä ensimmäiset koneet kehitettiin juuri tekstiilituotantoon. Langan kehrääminen nopeutui kun vuonna 1765 otettiin käyttöön Kehruu-Jenny -niminen kone.  Tämä kone kehräsi lankaa kahdeksan käsityöläisen edestä. Myös kutomakoneet, joilla langasta tehtiin kangasta, alkoivat kehittyä ja tekstiilituotanto kasvoi 1700-luvun viimeisinä vuosikymmeninä hurjaa vauhtia.

Englanti teollistuu ensimmäisenä LUE OHJE

James Hargreaves' Spinning-Jenny. | Published by the Scienti… | Flickr
Kuva 2: Kehruu-Jenny oli James Hargreavesin keksintö

Iso-Britannia, tarkemmin sanottuna Englanti, oli maailman ensimmäisenä teollistunut maa. Raaka-aineiden helppo saatavuus oli yksi syy teollistumisen alkamiselle. Paitsi siirtomaiden halvat raaka-aineet, myös brittien omat raaka-aineet, kuten hiili, nopeuttivat tuotannon koneistumista. Koneet piti kuitenkin ensin keksiä. Englantilaiset porvarit olivat valmiita sijoittamaan uusiin keksintöihin lisätäkseen tuotantonsa tehokkuutta ja saadakseen suurempia voittoja. Englannissa oli tarjolla myös runsaasti työvoimaa, sillä maan väestö kasvoi voimakkaasti 1800-luvun alkuun tultaessa.

Teollistuminen muuttaa ihmisten elämää LUE OHJE

Teollisen vallankumouksen alkamiselle Englannissa oli siis monia edellytyksiä. Teollisen vallankumouksen vaikutukset olivat myös moninaisia. Kun tehdastuotanto oli tehokasta, tehtaat omistavat porvarit kykenivät lisäämään tekemäänsä liikevoittoa. Tehokas tuotanto hyödytti myös monia tavallisia ihmisiä, sillä tehdastuotteiden hinnat olivat usein käsityöllä tehtyjä tuotteita halvempia.

Teollistuminen kuitenkin huolestutti monia tavallisia ihmisiä. Suuri osa englantilaisista oli ennen teollistumista asunut maaseudulla ja tehnyt töitä jo maanviljelyksessä tai perinteisessä käsityöammatissa. Käsityöläisten ammattitaidolle ei enää ollut kysyntää, kun tehtaat tuottivat samankaltaisia tuotteita tehokkaammin. Jotkut käsityöläiset yrittivät hidastaa koneiden vallankumousta murtautumalla tehtaisiin ja rikkomalla koneita.

Teollistumisesta seurasi myös toinen merkittävään muutos tavallisten englantilaisten elämässä. Kun maaseudun käsityöläiset menettivät elantonsa, moni heistä joutui muuttamaan työn perässä tehtaiden lähistölle. Tehdaskaupungit alkoivat rakentua tehtaiden ympärille. Aluksi tehtaidenomistajat rakensivat asuntoja työntekijöilleen aivan tehtaiden läheisyyteen. Pian kaupunkeihin muuttajia oli kuitenkin niin paljon, ettei asuntoja ehditty rakentaa samassa tahdissa. Tehdastyöläiset päättyivät usein asumaan ahtaisin ja likaisiin slummeihin.  LUE OHJE

Taulukko 1: Joiden Ison-Britannian kaupunkien asukaslukuja 1750 – 1851  LUE OHJE

 175018011851
Liverpool35 00082 000376 000
Birmingham30 00071 000233 000
Manchester45 00075 000303 000
Leeds14 00053 000172 000
London675 000957 0002 362 000

Koneiden voittokulku johti myös ympäristösaasteiden lisääntymiseen. 1800-luvulle tultaessa höyrykone oli koneiden merkittävin energialähde. Höyrykoneessa poltetiin hiiltä, ja kaupunkien ilma muuttui mustaksi noesta ja savusta. Saastunut ilma aiheutti merkittäviä terveysongelmia monille kaupunkien asukkaille. Kaupunkien ilmanlaatua yritettiin parantaa muun muassa rakentamalla tehtaisiin korkeampia savupiippuja, jotka levittäisivät ilmansaasteet laajemmalle alueelle ja kauemmas kaupungeista.

Kuvalähteet:

kuva1: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Industrialisation;_19th_c._town_in_Lancashire_Wellcome_M0003212.jpg

kuva 2: https://www.flickr.com/photos/rossendalewadey/12590802454



albania ⎪ arabia ⎪englantikurdipersiasomalisuomi ⎪venäjä